Bijna elke vrouw baalt wanneer haar lichaamsvormen veranderen en de kilo’s er plotseling aanvliegen.


Geef je er niet zomaar aan over! Ook al hoor je dit van andere vrouwen of zelfs je vrouwelijke huisarts. Ik raak daar zelf echt geïrriteerd van, je figuur verandert omdat je hormonen uit balans raken in de overgang. En daar hoef je je NIET aan over te geven.


Dit kun je allemaal zelf doen:

  • Raadpleeg je arts voor een volledig lichamelijk onderzoek. Controleer je cholesterol, bloedsuiker, bloeddruk en hormoonspiegels. Controleer ook zaken als schildklier-, ijzer- en B12-niveaus, omdat dit ook energieregulatoren in je lichaam zijn.
  • Eet regelmatig een maaltijd ipv tussendoor snacken. Elke keer dat je eet, doorloopt je lichaam een cyclus van het produceren van insuline om je bloedsuikerspiegel te beheersen. Naarmate je ouder wordt, worstelt de alvleesklier om de insulineafgifte goed af te stemmen op de inkomende glucose uit maaltijden, wat leidt tot overproductie van insuline en/of problemen met een lage bloedsuikerspiegel. Een lage bloedsuikerspiegel kan dan leiden tot meer honger en trek in zoet of koolhydraat rijke/vetrijke voedingsmiddelen. Het eten van 3 voedzame maaltijden per dag voorkomt overproductie van insuline. Het helpt je op gewicht te blijven en je fit te voelen.
  • Overweeg een koolhydraat arm dieet. Nee, dit betekent niet dat je alle koolhydraten moet verwijderen (vooral GEEN fruit, groenten en granen!) Een koolhydraat arm dieet kan helpen bij de bloedsuikerspiegel en hormonale regulatie. Streef naar ongeveer een volle groentelepel koolhydraten per maaltijd en halve groentelepel per snack.
  • Maak van slapen een prioriteit. Oefen goede slaap hygiëne: houd je kamer koel, ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed, doe je smartphone een uur voor het slapen gaan uit, vermijd alcohol en cafeïne en eet je avondmaaltijd 3 uur voor het slapen gaan.
  • Beweeg regelmatig. 150 minuten per week is de minimale aanbeveling voor een goede gezondheid, meer kan nuttig zijn voor gewichtsbeheersing. Streef naar een verscheidenheid aan activiteiten, waaronder cardio oefeningen, krachttraining en yoga. Maar let op! Te hard trainen verhoogd stress en kan leiden tot een hoge cortisol reactie wat weer kan leiden tot vetophoping.
  • Eet veel verse groenten en fruit (liefst biologisch) en drink veel water.
  • Focus op je TOTALE gezondheid. Gewicht is eigenlijk maar een stukje van de puzzel. Beweeg regelmatig, slaap voldoende, eet gezond en vul indien nodig vitamines of mineralen aan en wees dankbaar voor elke nieuwe dag. Gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde geven rust en energie.
  • Als al jouw leefstijl aanpassingen geen invloed hebben op je hormoonbalans en je gefrustreerd raakt, praat dan met een gespecialiseerde arts over hormoontherapie.

© Stralend door de Overgang - Delilah Brouwer