Waarom heb je last van overgangsklachten?
Heel simpel uitgelegd, het zijn je hormonen die uit balans raken, net zoals in de pubertijd: je hormoonhuishouding verandert en je krijgt je eerste menstruatie. In de overgang ga je naar een fase toe dat je nooit meer menstrueert! Dat is alvast één groot voordeel 😊 alleen gaat dit voor veel vrouwen gepaard met een hoop fysieke maar ook mentale en emotionele klachten.
Er zijn 4 grote pijlers die de hormonen beïnvloeden en dus het verloop van je overgang:
Stress: Je lichaam maakt cortisol aan om met stress om te gaan. Een constant hoog cortisolgehalte kan echter schadelijk zijn voor je lichaam. Het beïnvloed de aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron waarvan de productie in de overgang steeds minder wordt. Daarom is langdurige stress niet goed voor je algehele gezondheid en van grote invloed tijdens de overgang. Terwijl je door de overgang gaat, beginnen de oestrogeen- en progesteronspiegels te dalen en te schommelen. Dit betekent dat je de cortisolspiegel in je lichaam niet zo goed kunt reguleren als voorheen, waardoor je sneller last krijgt van stress. Het probleem is dat als je de hele tijd gestrest bent dan heb je ook veel insuline nodig. Dat zorgt voor bloedsuikerpieken die kunnen resulteren in energiedips, onbedwingbare trek, stemmingswisselingen, hersenmist en slecht slapen. Stress reductie en stress management is van essentieel belang!
Voeding: voedsel voedt of verstoort je hormonen. Helaas is onze standaard westerse dieet meestal arm aan voedingsstoffen en door onze drukke levensstijl geeft men vaak uit gemak de voorkeur aan ongezonde en snel te bereiden maaltijden. Zonder de juiste voedingsstoffen kun je symptomen van hormonale disbalans krijgen (vermoeidheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen, hersenmist enz..) Ons natuurlijk instinct is om voor een snelle oplossing te gaan met het verkeerde voedsel (koolhydraten, suiker, slechte vetten), waardoor onze symptomen nog erger worden. De verkeerde voedselkeuze kan ervoor zorgen dat je schildklier niet goed functioneert en je metabolisme vertraagd waardoor je in een trage vet opslagmodus terechtkomt. Je hoeft absoluut niet op een allerlei diëten te gaan – diëten zijn eigenlijk heel slecht voor je hormonen! Het enige wat je hoeft te doen, is leren hoe je je hormonen moet voeden zodat ze gaan werken voor jou en niet tegen jou. Voor begeleiding hierin verwijs is je graag door naar natuurvoedingsdeskundige en hormoontrainer
Bianca Cronie van The Health Collab.
Leefstijl: Gebrek aan beweging of te veel zitten is een belasting voor het lichaam. De bloedsomloop neemt af, de stofwisseling vertraagt en de vetopslag neemt toe. De juiste hoeveelheid regelmatige lichaamsbeweging helpt stress te verminderen en verbetert je humeur. Maar te veel bewegen is ook een belasting voor het lichaam! Als je te intensief sport terwijl je energiereserves niet voldoende zijn kan dit na verloop van tijd te veel cortisol veroorzaken. Gebrek aan lichaamsbeweging vertraagt je metabolisme en kan je vetopname verhogen. Krachttraining helpt om spieren op te bouwen en spieren verbranden meer energie dan vet. 2 á 3 keer in de week 30 minuten krachttraining is ontzettend effectief voor een hormonale balans. Ook wandelen ondersteunt je gezondheid in de overgang. Bij het wandelen belast je je botten waardoor ze sterker worden, zet je de verbranding aan en vind je ontspanning in je mind. Yoga verbetert de doorbloeding in je hele lichaam, stimuleert de spijsvertering, zorgt voor soepele spieren en gewrichten, ontspant je mind en maakt je zelfbewuster waardoor je gezondere keuzes zult maken. Yoga heeft een zeer heilzaam effect op je hele hormoon- en stresssysteem.
Omgeving en Milieu: Onze levens zijn tegenwoordig veel giftiger dan ooit tevoren. Sommige van de chemicaliën waaraan we worden blootgesteld, zijn bestempeld als hormoon verstorend (EDC’s). Sommigen van hen zijn zelfs bestempeld als ‘obesogenen’ – vanwege hun vermogen om zwaarlijvigheid en vetopslag te bevorderen! Dit zijn geen chemicaliën in industriële fabrieken. Dit zijn chemicaliën in de lucht, water, voedsel en gewone alledaagse producten als pesticiden, plastic waterflessen, luchtverfrissers, shampoo, deodorant, bodylotion, make-up, nagellak, haarverf, sunblock en parfum. Om nog maar te zwijgen van alle huishoudelijke schoonmaakmiddelen en wasproducten. Gifstoffen belasten het lichaam – en wanneer het lichaam zich bedreigd voelt, stimuleert het de afgifte van cortisol om het veilig te houden. Probeer deze hormoonverstoorders zoveel mogelijk te vermijden. Zie hier voor meer informatie en alternatieven.
© Stralend door de Overgang - Delilah Brouwer